5 ESSENTIAL ELEMENTS FOR SOHBET

5 Essential Elements For sohbet

5 Essential Elements For sohbet

Blog Article

Ertesi gün, 19 Ekim 1925 Pazartesi günü, Konya Kız Öğretmen Okulu’nu ziyaret etmiş, Okul avlusunda kız öğrencilerin tenis oynamalarını on dakika kadar seyretmiş, daha sonra okul salonuna geçmişti.

Fotoğrafta (32) ilk kez gördüğümüz soldaki köşesi yuvarlatılmış dört katlı bina, Konya’nın bilinen ilk apartmanı olan Hayat Apartmanıdır ve 1937 yılında Hüküsatisfied Bulvarı’nın kuzeyine, İnhisarlar İdare Binası’nın tam karşısına eskinin Baltacıoğlu, bugünün Mazhar Babalık sokağının köşesine inşa edilmiştir. Sokak içinde Hayat Apartmanının hemen yanındaki ada Babalık Gazetesinin çıkarıldığı Babalık Matbaası ve İdaresidir. Fotoğrafın tam sol köşesinde görülen yapı da 1938 yılında Cumhuriyet Meydanı ile Hükümet Bulvarı’nın kesiştiği köşeden bir önceki parsele inşaa edilen Konya’nın Belediye Sineması’ndan (Gökalp Tiyatrosu) sonraki ilk contemporary sinema salonu olan Yeni Sinemadır.

Gazete başladığı tarihten itibaren düzenli olarak haftada iki sayı olarak çıkartılmış, 5 Nisan 1921 tarihinden itibaren de haftanın her günü çıkan günlük bir gazete olmuştu. Günlük olarak çıkışının birinci yıldönümünde seven Nisan 1922 günü Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü),

1920’den sonra Konya Belediyesi Hizmet Binası olarak kullanılan büyük Yusuf Şar Konağı, yine sözkonusu kayıtlardan edinilen bilgilere göre, Yusuf Şar’ın varisleri olan iki oğluna, Fuad ve Behçet Bey’lere geçmiş, Konya Belediyesi de kiracısı olduğu bu Konak karşılığında Behçet Şar’a aylık 917 lira kira bedeli ödemişti.

Yusuf Şar’ın varisleri Fuad ve Behçet Şar beylerin, Konya’da halk arasında “Enseli” ya da “Sarayli” olarak adlandırılan, dünyada ise “Seljuk Fantail” “Seldjuken tümmler” olarak bilinen ve Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin de beslediği bilinen, Konya yöresine özgü Selçuklu güvercinlerine ilgi duydukları ve sahip olup besledikleri anlatılır.

Çalışkan ve uyanık Konyalıların bilhassa medeni giyimin kullanımında here gösterdikleri istek ve hassasiyet ayrıca kayda değerdir. Konya gençliğinde ve mekteplerde gördüğüm hayat eseri ve faaliyetleri takdir ediyorum.

Hepsinde ortak olan özellik ön ve arka yüzlerinde Fransızca veya Almanca Konya Hatırası yazısı bulunması ve fotoğrafların altında açıklamalara yer verilmesiydi. website içerisindeki bazı yazılı kartpostalların Garabed Kirkor Solakian’a ait olma ihtimali büyüktür.  

Fotoğraf 33B- Belediye 1939 Ağustos’unda Cumhuriyet Meydanı adı verilen bu meydanı parke taşı ile kaplamış, Belediye Binası olarak kullanılan Yusuf Şar Konağını da gerek temizlik gerekse hava taarruzlarına karşı bir tedbir olarak koyu kurşuni bir renkle badanalamıştı.

Hoş artık rant uğruna koskoca sit alanları, korular, tarihi eserler bile bir kalemde gözden çıkarılabilmekteyken günümüzde...

yaslamış, boylu boyunca sıralı dükkanları, dönemin Konya’sında en önemli iş merkezleri durumundaymış.

1864 yılında, Mithat Paşa’nın ülke ziraatını desteklemek ve çiftçiye kredi vermek amacıyla Ziraat Bankası’nı kurmasıyla birlikte, Osmanlı Devleti’nin büyük vilayetlerinin hemen hepsinde Ziraat Bankası’nın şubeleri açılmıştı.

70’li yıllarda çekmiş olduğum bir fotoğrafta bir diğer Maruni Evi, yine Atatürk Caddesi üzerinde İkiz Evlerden birkaç adım ötede tam Zafer Meydanına bakan bir konumdaydı. Sanırım günümüzde yerine yapılan bina Fatih Sürücü kursu veya onun bir öncesidir.

İnşaa edildiği yıllarda açık balkon olarak yapılan kapı üzerindeki çıkma, daha sonraki yıllarda ahşap doğrama ile kapatılarak, camlanmış ve iç mekana katılmıştır.

“Bab-ı Âli (Osmanlı Devleti) Ermeniler’in yaşadvertisementığı  eyaletlerde yerel ihtiyaçların gerektirdiği reformları geciktirmeden yapmayı ve Çerkes ve Kürtlere karşı  Ermeniler’in huzur ve güvenliğini sağlamayı taahhüt eder.

Report this page